2012. május 20., vasárnap

Bodzapezsgőt gyártok!

Néhány évvel ezelőtt bukkantam egy régi újságban a receptre. Nekem ez a módszer vált be, rákeresve különféle változatokat találhatunk az interneten. Semmiféle tartósítót nem teszek bele, de így is sikerülni szokott.
Hozzávalók:
  • 3,5 liter víz
  • 0,5 kg kristálycukor
  • 7-8 darab bodzavirág
  • 1 citrom
  • 1 dl fehér borecet
A vizet egy nagyobb edényben felforralom. Még forrón feloldom benne a cukrot. Hagyom hűlni a levet, majd mikor már langyos, beleteszem az alaposan megmosott, és karikákra vágott citromot. A száraz időben gyűjtött bodza virágzatot alaposan átvizsgálom, ne legyenek rajta levéltetvek, bogarak. Az ernyők zöld szárait visszavágom, de azért egyben teszem a cukoroldatba. Végül hozzáadom az ecetet. (Én most almaecetet használtam, mert borecet nem volt itthon, szerintem ez is megfelel)  Alaposan megkeverem, és vékony konyharuhával letakarom az edényt. 3-5 napig meleg helyen érlelem. (kiteszem a teraszra, ügyelve, hogy a hangyák ne találják meg) Gyorsabb a folyamat, ha nagy, 5 literes üvegekbe készítjük. Közben naponta többször megkeverem. Amikor habosodni kezd, leszűröm. Ekkor kell tisztára mosott pezsgős üvegekbe tölteni. Fontos, hogy az üvegeket csak háromnegyedig töltöm, legyen helye a keletkező szén-dioxidnak! Alaposan lezárom dugóval, lekötöm, vagy drótozom a dugót. Hűvös helyen, kb. egy hétig tárolom így, majd felbontható!
Fontos: Ne töltsük vékony falú üvegekbe, és figyeljünk oda, hogy jól le legyen zárva az üveg. Ha nem zárjuk le jól, akkor elillanhat a keletkező gáz, ha pedig túl szoros, akkor robban az üveg. Sötét színű műanyag flakon is jó lehet, de ennél is figyeljünk, rá, hogy ne töltsük teli. A keletkező szénsav miatt "megnő" a flakon, és utána durranhat az is!
Nem olyan nagy ördöngösség, csak egy kis odafigyelést kíván. Az elkészült ital alaposan lehűtve a nyári melegben igazán üdítő finomság! Cheers!