2012. augusztus 30., csütörtök

Az idő, egy leszámolás és egy multikulti koreai család - Filmajánlók

A fenti hosszú cím három koreai filmalkotás témájára utal. Az utóbbi napokban filmnézéssel telt a szabadidőm. Így most következzék három filmajánló. Elöljáróban annyit, hogy két fajsúlyosabb filmet egy könnyebb szórakozást ígérő követ majd.
Első film egy szerelem története.
Shigan,  Idő (2006)

Rendezte:Kim Ki-duk
Főszereplők: 
Park Ji-yeon, Seh-hee szerepében
Ha Jung-woo,  Ji-woo szerepében
Seong Hyeon-a, See-hee szerepében
Napjainkban Dél-Korea a szépségipar egyik fellegvára. A kozmetikai ipar mellett a szépészeti beavatkozások Mekkája. A külsejükkel elégedetlen nők és férfiak fekszenek kés alá, hogy utána megváltozva új életet éljenek. Miért is akarja valaki teljesen megváltoztatni a külsejét? Szerelmi csalódásból, vagy csak mert elégedetlen a külsejével?

A film főhősnője Seh-hee minden nőre féltékeny, akire párja Ji-woo csak ránéz. A nő ragaszkodása a férfihoz és az állandó veszekedések nem tesznek jót a kapcsolatuknak. Seh-hee egy nap úgy dönt, megváltoztatja addigi életét. Egy szó nélkül elköltözik a lakásából és elhagyja a szeretett férfit. Egy szépségklinikán teljes átalakítást végeztet magán. Így, új külsővel és már See-hee -ként reméli, hogy újra meghódíthatja a szeretett férfit. Ez látszólag sikerül is, hiszen Ji-woo beleszeret a titokzatos nőbe. A baj csak az, hogy a férfi még mindig a volt szerelmét Seh-hee-t szereti. Hiányzik neki a régi szerelme. A nő saját csapdájába esik. Kiderül az igazság, majd  Ji-woo jut különös elhatározásra. Most a nő keresi minden férfiban a kedvesét. Érdekes hangulatú film, elkerülhetetlen tragikus befejezéssel.
2009-ben még a Duna tv is a műsorára tűzte, innen az ajánló:

A Bittersweet life,  Keserédes élet (2005)

Rendezte:Kim Ji-woon
Főszereplők:
Lee Byung-hun, Sun-woo
Kim Young-chul, a maffiavezér Kang
Shin Min-ah, Hee-soo a szép zenészlány
Egy tipikus leszámolós gengszterfilm, legalábbis, ami a történetet illeti. A magányos farkas Sun-woo intézi a főnöke ügyeit, ha kell gondolkodás nélkül likvidálja az ellenséges banda tagjait. Ugyanakkor makulátlan férfi benyomását kelti, mikor egy elegáns, a maffia által üzemeltetett étteremben irányítja a beosztottakat. A főnöke egy nap megbízást ad neki: figyeljen a csinos, és természetesen nagyon fiatal barátnőjére, míg ő Kínába van. A férfi gyanakszik, hogy a fiatal nő esetleg megcsalja. Ahogy lenni szokott a Sun-woo is belesik Hee-soo csapdájába, elég csak egyszer  hallania a lányt játszani, hogy végképp elbűvölje. Így mikor rájön, hogy a nő tényleg megcsalja a főnökét, ahelyett, hogy teljesítené a parancsot, inkább ad még egy esélyt neki. Persze nem jól dönt Sun-woo. A dühös főnök és egy régi sérelem miatt  szintén pipa ellenséges banda tagjai is a férfi életére törnek. Véres és kegyetlen leszámolás kezdődik. Nem egy tipikus leszámolós film, kicsit többet is adhat a nézőnek.
Nézőként, én kicsit soknak  és értelmetlennek is éreztem a sok gyilkolászást. A film jellegéből adódóan sok az erőszakos, véres jelenet, így mindenképpen minimum 16-os karikát érdemel.
Előzetes a filmből, szavak nélkül is ütős és véres:

Végezetül egy könnyebb témájú, mégis a mai Korea problémáiba betekintést engedő film.

Punch/ Wandeuki (2011)
Rendezte: Lee Han
Főszereplők:
Yoo Ah-in, Wan-deuk a kissé lázadó diák
Kim Yun-seok, Dong-joo a tanára
Szöul csodálatos látképe tárul minden nap Wan-deuk szeme elé, ha lenéz a lakásuk felé vezető lépcsősorról. A fiú azonban nem egy gazdag negyedben él, éppen ellenkezőleg. Egy egyszobás, szerény kis tetőtéri lakásban lakik idős apjával és fogadott bácsikájával. A szomszédban, átellenben lakik a fiú tanára. Wan-deuk púpos hátú  apja egy bárban dolgozott, mint komikus táncos. Itt nőtt fel a fiú. A táncosnők voltak anyja helyett az anyjai. A bár bezár, így apjának és a szellemileg sérült bácsikájának új munka után kell nézniük. Vidéki vásárokban próbálnak kereskedni és fellépni. Így a fiút a tanára gondjai bízzák ilyenkor. Dong-joo nem tipikus pedagógus. Állandó veszekedései a fiúval valójában gondoskodást és szeretetet is takarnak. Odafigyel a diákjára, aki a közeli templomban keres magának menedéket a gondjai elől. A templom egy közösségi hely is, ahová sok bevándorló jár. A tanára szintén gyakran látogatja Isten házát, így Wan-deuk azt hiszi, Dong-joo erősebb hite miatt nem hatnak a saját imái. A lázadó kamasz a konfliktusait igyekszik általában a legrövidebb úton megoldani, verekedéssel. Az egyik szomszédjával történt csetepaté után a rendőrségen kötnek ki mindannyian. Ezek után az agresszió levezetésének egy  nagyszerű módját találja meg a tanára. Elviszi egy edzőterembe Wan-deuk-ot, ahol kick bokszolni tanulhat.
Dong-joo egy nap azzal áll a fiú elé, hogy megtalálta az anyját. Egy, a Fülöp-szigetekről származó nő, akinek létezéséről a fiú ezidáig nem is tudott. A fiú megijed a lehetőségtől, fél a találkozástól. A tanára viszont támogatja. Hamarosan találkoznak a családtagok, és kiderül, miért is hagyta el gyerekkorában az anyja. Az idő múlása elfeledtetheti a régi sebeket és a történetnek így boldog vége lehet.
A film a tavalyi év egyik kasszasikere volt Koreában. Kim Ryeo-ryeong Wandeuki című regény alapján készült a forgatókönyv. Nagyon jó színészi alakításokat láthat a néző. Yoo Ah-in nagyszerűen alakítja a 17 évest, nem volt zavaró, hogy valójában rég kinőtte már ezt a kort. A három film közül ez tetszett a legjobban.
A mai Dél-Koreában gyakoriak a vegyes házasságok. Ázsia különböző részeiről, illetve a volt Szovjetunió államaiból érkező nők az ottani szegénység elől menekülve egy koreai férfival kötött házasságtól remélnek maguknak jobb életet. Az ilyen házasságokból született gyerekek sokszor kirekesztődnek az iskolákban, nehezen megy számukra a beilleszkedés. A film erre a társadalmi problémára is rávilágít.
Előzetes:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése