2012. augusztus 27., hétfő

Marilyn Monroe kiállítás Szegeden


A napokban Szegeden jártam, és volt egy kis szabadidőm, így megnéztem a Reök palotában a nyár közepén nyílt Marilyn Monroe emlékkiállítást. Már maga az épület is megér egy külön fejezetet, nagyon szép, kívül belül egyaránt. Több különböző kiállítás is fut most, de nekem sajnos nem volt sok időm, ezért csak ezt néztem meg. A belépőjegy ára 1000 Ft, de mindenképpen jobban jár az ember, ha inkább mindent megnéz, mert az sem kerül sokkal többe. Szóval a kiállításról:


Hétköznap délelőttről szólva nem volt nagy nyüzsgés. Pár fiatal lánnyal együtt néztem meg a színésznő emléktárgyait. Férfi még a közelben sem volt, a biztonsági őröket leszámítva, akik a bejáratnál dolgoztak. Ennyi kis kitérő után a lényeg!
 Az előtérben egy hatalmas MM festmény fogadja a látogatót. Két külön részre bontották a kiállított tárgyakat. Egyik a személyes emléktárgyak, a másik pedig a filmezéshez kapcsolódó ereklyék. A személyes tárgyak között ruhái, megmaradt használati eszközei, bőröndje van kiállítva. Több korabeli, Marilyn nevére kiállított telefon-, hotel és ital számla is látható. A ruhákon sajnos már fogott az idő, de így is el lehet képzelni, hogy is nézhetett ki bennük. Számomra a legmeglepőbb talán a ruhák mérete volt. Mindig teltkarcsúnak írták le a színésznőt, de a ruhái inkább egy vékony, átlagos testalkatú nőre illenek. Másnak képzeltem az alakját, így számomra meglepő volt. Az egyik teremben kihelyezett molinón több, Monroe-tól származó idézet is olvasható, némelyik igen szellemes. A filmes részben több forgatókönyv, filmplakát, és rajongói levél is ki van állítva. Ausztráliától kezdve az akkori Jugoszlávián át a világ több pontjáról is írtak férfiak az imádott színésznőjüket dicsérő leveleket. Megtalálható továbbá egy levelezés is, melyben a Van aki forrón szereti című filmhez kérték az engedélyt a magyar fordítás elkészítéséhez. A tárlat bemutatja még MM 50 évvel ezelőtti halálakor megjelent újságcikkeket, valamint a végakaratának másolatát is. Különös dolog volt látni egy ekkora filmcsillag személyes tárgyait, emlékeit. Úgy gondolom ezt a kiállítást a lányoknak, muszáj megnézni! Persze a fiúkat, férfiakat is el lehet vinni. Szóval, ha valaki Szegeden jár a még a nyáron, feltétlenül nézzen be a Reök palotába, mert érdemes. A kiállítás szeptember 23-ig  látható.
Marilyn Monroe felköszönti JFK-t a szülinapján:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése