2013. február 23., szombat

Észak és dél - katonás színes hírek

Természetesen nem a híres amerikai regényre kell gondolni a cím elolvasásakor, hanem a két Koreára. A dél-koreai sorozatok és filmek nézése közben talán hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy bizony ott mindennapi gond egy hatalmas hadsereggel (1,2 millió katona) rendelkező szomszéd fenyegetése. Nem is akarok nagyon belemenni a témába, akit jobban érdekel az utánanézhet. Az utóbbi időben a világsajtó is rendszeresen foglalkozik Észak-Koreával, mint atomhatalom. Sajnos adnak rá okot. Remélem nem lesz semmi gond, nem csak a közeljövőben, hanem hosszabb távon sem. Természetesen a déli sorozatokban is rendszeres téma a két ország kapcsolata és filmek is készültek  a témában szép számmal.
El sem tudom képzelni, hogy élhetnek egy  diktatúrában az emberek, de szeretném hinni, hogy egyszer nekik is jobb lesz. Rendszeresen bejárják a világot az Észak-Koreáról szóló hírek, melyek közül némelyek a színes hírek kategóriájába sorolhatók. A napokban találtam egy ilyent, ami elsőre megmosolyogtatónak is tűnhet, aztán belegondolva, inkább szomorú. Divatos, modern ruhákról nagy valószínűséggel csak álmodnak az északi nők, de a csinos frizura is ebbe a kategóriába tartozik számukra. A felsőbb vezetés által csak 18 különféle hajkorona viselése ajánlott a kommunista ország hölgyeinek. A már férjezett nőktől elvárják, hogy rövid frizurát hordjanak, a hajadonoknak lehet hosszabb a hajuk. A férfiak sincsenek jobb helyzetben, nekik  10 különféle hajviselet engedélyezett mindössze. 5 cm-nél nem lehet hosszabb a hajuk,  oldalt és hátul rövid frizurát kell vágatniuk. 15 naponta illik fodrászhoz menniük. Rend a lelke mindennek! Nem szabad, hogy a modern nyugati hatások zavart okozzanak. Ilyen előírásokkal próbálják fenntartani a rendszert. A változás azonban lehet, hogy elkerülhetetlen. Hiszen maga Észak-Korea Első Asszonya, Ri Sol-ju is divatosan öltözködik. Drága nyugati stílusú ruhákat és kiegészítőket visel a nyilvános megjelenései alkalmával.
Frizurák a nőknek:
A férfiaknak ajánlott frizurák:
Forrás:dailymail.co.uk

A déli szomszédnál természetesen szó sincs ilyen előírásokról. Békeidőben a katonák szorgalmasan végzik a dolgukat, és felkészülnek arra, hogy baj esetén meg tudják védeni a hazát. Dél-Korea hadserege most gondoskodott arról, hogy a szokásos hadgyakorlatokról szóló hírek mellett a bulvárba is bekerüljenek. Ezúttal  nem egy újabb híres sorkatona tett rossz fát a tűzre, hanem megmutatták milyen kreatív a jó katona! Egy híres musical paródiáját készítették el a lelkes hadfik!

Február elején került fel a YouTube-ra a Koreai Légierő (Republic Of Korea Air Force) katonáinak  főszereplésével készült Les Militaribles című kisfilm. A Nyomorultak (Les Misérables) legutóbbi  feldolgozása adta az ötletet. A zenés film Koreában is sikeres volt, 6 millió mozilátogató volt kíváncsi a Hugh Jackman, Russell Crowe és Amanda Seyfried főszereplésével készült alkotásra. A paródia nézettsége 3 hét alatt átlépte a 4 milliót. A musicalt én nem láttam, de állítom, a produkció így is élvezetes. Az eredeti zenét felhasználva írtak új szöveget a daloknak, és egy kedves kis történetet hoztak össze. A szereplők teljesen amatőrök, a dalokat a hadsereg zenekara kíséri és az énekkar tagjai éneklik. Így is lehet hírverést csinálni a hadseregnek!


Remélem nagyon sokáig csak hasonló híreket olvashatunk majd a két országgal kapcsolatban!

1 megjegyzés: